In uw woning zijn er meerdere materialen die uw WiFi-signaal blokkeren. Dit heeft gevolgen voor de verspreiding van het WiFi-signaal in uw woning. In dit artikel leest u meer over zes materialen die uw WiFi-signaal kunnen belemmeren.
Een woord vooraf…
Voordat we kunnen uitleggen welke materialen invloed hebben, willen we wat uitleggen over de werking van WiFi. Een WiFi-signaal is een vorm van radiogolf (een elektromagnetische straling) die door een access point wordt uitgezonden. Die golven kunnen niet overal doorheen. Hoe meer obstakels tussen het apparaat en het access point, hoe moeilijker het is om een goed WiFi-signaal te krijgen. U kunt dit het beste vergelijken met een lichtbron: wanneer er obstakels tussen u en een lichtbron staan, wordt het licht gebroken. Dat is ook zo met WiFi.
1. Metaal
Metaal is één van de materialen die de grootste negatieve invloed heeft op uw WiFi-signaal. Metaal is een geleider van elektriciteit, wat betekent dat metaal de radiogolven en daarmee het WiFi-signaal kan ‘absorberen’. Metaal vindt u bijvoorbeeld in jaloezieën, deuren, meubels en constructies van muren.
2. Beton
WiFi en beton zijn geen goede match. Beton is één van de dikste bouwmaterialen. Daarnaast heeft het een grote dichtheid. Hierdoor heeft een WiFi-signaal moeite om door betonnen muren en vloeren te gaan, zeker wanneer het gecombineerd is met een metalen constructie. Hoe dikker het beton, het moeilijker het is voor een WiFi-signaal.
3. Keramische tegels
Keramische tegels worden veel gebruikt voor muren en vloeren, met name in de badkamer. Keramische tegels verzwakken het WiFi-signaal omdat er – net als bij gipsplaten – sprake is van een fysieke barrière. Keramische tegels worden daarnaast vaak gecombineerd met gips of gipsplaten, wat een extra verzwakkend effect heeft.
4. Glas en spiegels
Heeft u wel eens gemerkt dat u op uw terras weinig WiFi-signaal heeft? Dan kan dit komen door het glas. Glas heeft een negatieve invloed op het WiFi-signaal. Dit komt omdat glas reflecterend is. Glas blokkeert daarmee het WiFi-signaal. Het gaat dan vooral om hardglas en isolatieglas, zeker bij dubbel of driedubbel glas. Getint glas heeft een extra beperkende werking, omdat dit metalen deeltjes bevat.
Voor spiegels geldt eigenlijk hetzelfde. Spiegels bestaan uit een dunne laag metaal op een stuk glas. Het metaal zorgt voor de elektromagnetische tussenkomst. De grootte van de spiegel heeft invloed op het WiFi-signaal. Een spiegelwand zal bijvoorbeeld het WiFi-signaal meer belemmeren dan een kleine spiegel.
5. Isolatiemateriaal
Eerder benoemden we al dat metaal een slechte invloed heeft op het WiFi-signaal. Om deze reden staat ook isolatiemateriaal in dit lijstje. In isolatiemateriaal wordt namelijk vaak metaalfolie gebruikt, waardoor isolatiemateriaal ook een beperkende werking heeft op het WiFi signaal. Ook wanneer er sprake is van wolachtig materiaal zonder metaalfolie, wordt de trilling van de radiogolf gedempt.
6. Water
Tot slot heeft ook stromend water invloed op het WiFi-signaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloerverwarming. Water bevat onzuiverheden, waardoor het een geleider van elektriciteit is. Net als bij metaal geldt dat water het WiFi-signaal absorbeert. Daarnaast reflecteert én breekt water de golven. Vloerverwarming is wat dat betreft een grote verticale blokkade, zeker wanneer het een betonvloer met vloerverwarming is.
WiFi-versterkers zijn géén oplossing…
Veel van bovenstaande materialen zijn te vinden in woningen. Dit resulteert in een zwakker signaal of soms zelfs helemaal geen signaal. Dit is dan ook de reden dat WiFi-versterkers niet werken. Omdat het signaal in eerste instantie al zwak is, is het niet mogelijk om deze te versterken.
… goed onderzoek en juist geplaatste accesspoints wel!
Wilt u overal een goed WiFi-signaal? Dan is er maar één oplossing: op de juiste plaatsen in uw woning access points plaatsen. Om te onderzoeken waar die access points nodig zijn, doen we uitgebreid onderzoek naar de gebruikte bouwmaterialen. Deze informatie inventariseren we en op basis van rekenmodellen maken we een heatmap om te visualiseren waar we access points plaatsen. Zo kunnen we precies zien hoe het WiFi-signaal zich verspreidt en hoe de materialen in uw woning invloed hebben op het WiFi-signaal.